Un proces…vesel: Academia Franceză vs. Vrain-Lucas

U

În 17 februarie 1870 o mulțime de parizieni curioși se indreptau spre Palatul de Justiție pentru a asista la un proces care, așa cum ne mărturisește Fr. Pottecher în Les grands proces de l’histoire, nu era de natură să înspăimânte audiența amatoare de senzațional ci, mai degrabă, sa o facă să râdă în hohote !

Nu reputația literară a învinuitului a dat aici notorietate dezbaterilor ci, dimpotrivă, cea a victimei – renumitul matematician Michel Chasles căruia geometria proiectivă îi datorează multe contribuții (printre care teorema si relația lui Chasles). Acuzatul este Denis Vrain-Lucas – secretar de notar, grefier la Tribunalul Châteaudun și, mai apoi, lucrător la un birou genealogic a cărui preocupare era să procure familiilor burgheze – în căutare de stramoși iluștri – titluri de noblețe prin întocmirea unor falși arbori genealogici. În anul 1861, sub pretextul că este intermediarul contelui de Bois Jourdain, învinuitul îi prezintă spre vânzare colecționarului savant manuscrise “valoroase”. Încurajat de naivitatea cumpărătorului, timp de 8 ani de zile, iscusitul falsificator i-a vândut acestuia scrisori/documente semnate de Molière și Rabelais, Cicero și Pitagora, Dante Alighieri și Ioana d’Arc, Pilat din Pont și Maria Magdalena !

Inedita escrocherie ar fi rămas poate nedescoperită daca geometrul francez, animat de sentimente patriotice, nu ar fi depus la Academia de Științe pretinsa scrisoare a lui Pascal drept dovadă că acesta ar fi descoperit înaintea lui Newton legea gravitației ! Experții nu se lasă păcăliți, înșelăciunea este devoalată și îndrăznețul Vrain-Lucas arestat.

Avocatul imperial citește, spre ilaritatea întregii sali, scrisorile din “colecția Chasles” :
scrisoarea lui Arhimede către Hieron,
a lui Alexandru cel Mare către Aristotel,
a Cleopatrei către Iulius Cezar,
până și permisul de trecere dat de Vercingetorix lui Trogue Pompée sau
scrisoarea Mariei Magdalena către Lazăr sau
a lui Cain către Abel !
După fiecare scrisoare, publicul râde și strigă “încă una, încă una !”. Președintele acordă termen.

În 25 februarie 1870, Vrain-Lucas este condamnat la 2 ani închisoare și 500 franci amendă. Cele 29 472 de manuscrise falsificate, provenind de la nu mai puțin de 660 personalități (din antichitate și până în Secolul luminilor) îl costaseră pe savant 140 000 franci !


Despre autor

Gina Orga-Dumitriu

Licenţiată în științe juridice (1998), Gina Orga-Dumitriu este avocat în Baroul Sibiu și conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Lucian Blaga din Sibiu. Membră a Societăţii de Legislaţie Comparată din Paris din 2011 și a Trans Europe Experts din 2012.

Scrie ce crezi

Suntem și pe Facebook

Articole recente

Comentarii recente