Unul din procesele, care astăzi ar fi inimaginabile, a fost cel intentat lui Charles Baudelaire, poetul de mult intrat în galeria celebrităților. Desfasurat in fața celei de 6-a secții corecționale a Tribunalului de Sena, nu parea să fi stârnit interesul publicului deși acuzatul principal era poetul Baudelaire, atunci încă puțin cunoscut, și editorii versurilor sale, reunite în “Les Fleurs du mal”, publicate la 25 iunie 1857.
Urmărirea penală fusese declanșată pentru ofensa adusa moralei publice și religiei. Avocatul apărării este celebrul Chaix d’Est-Ange. Procurorul este cel care, anterior, sustinuse, fara succes insa, acuzarea împotriva lui G.Flaubert pentru publicarea romanului Madame Bovary declarat imoral. Un articol violent apăruse în Figaro in care volumul de poezii era calificat drept odios și respingător.
La 20 august 1857 incepe procesul. Pinard, reprezentantul Ministerului Public, devenit prudent după insuccesul din procesul împotriva lui Flaubert, își începe astfel rechizitoriul:
” A urmări o carte pentru ofensa adusa marelui public este întotdeauna un lucru delicat. Daca urmărirea nu-și atinge scopul, se creează autorului un piedestal care îi asigura succesul. Autorul triumfa iar cei care au declanșat urmărirea penală apar că persecutori”.
Dar judecătorul nu este un critic literar, ci o santinelă care nu trebuie să permită depășirea hotarului imoralitătii.
În apărare, Chaix d’Est Ange replica:
” Daca este condamnat Baudelaire, atunci ar trebui condamnat și Rabelais pentru întreaga sa opera, La Fointaine pentru “Povestirile” sale, Rousseau pentru Confesiuni iar Voltaire și Beaumarchais au scris și ei texte imorale”.
Sentința tribunalului este de condamnare la 300 franci amendă și obligarea de a suprima din volumul în discuție anumite pagini.
Desigur pentru edițiile viitoare !
Dar lucrurile nu s-au încheiat prin această hotărâre. La 31 mai 1949, Societatea Scriitorilor sesizează Curtea de Casație care, judecând cauza în fond, anulează hotărârea Tribunalului de Sena de la pronuntarea căreia trecuse aproape un secol. Baudelaire murise cu 80 de ani in urma.
Baudelaire – la terminarea procesului, referindu-se la pledoaria apărătorului sau, spune prietenilor sai că ceea ce trebuia să facă Chaix d’Est Ange era să se rezume la a proclama că un artist nu are de dat socoteala moralei, că ceea ce i se cere nu sunt bunele intenții, ci talentul.
Din Yolanda Eminescu, Procese celebre