În Adunarea Constituantă franceză (ședința din mai 1791), se discutau decretele asupra coloniilor și emancipării oamenilor de culoare. Frica de a pierde coloniile se dovedea mai tare decât principiul “libertății, egalității și fraternității”.
În atmosfera generală de nehotărâre, a luat cuvântul deputatul Dupont de Nemours care a cerut răspicat: “Daca e vorba de ales între a sacrifica interesul sau dreptatea mai bine sacrificăm coloniile decât un principiu”. Dar nici această declarație nu a reușit să risipească ezitarea adunării.
Atunci s-a ridicat Robespierre care, amintind principiul Fiat iustitia, pereat mundus, a sprijinit poziția lui Nemours, exclamând categoric: “Piară mai degrabă coloniile decât să facem compromisuri cu onoarea și libertatea”. Cum Robespierre era un nume mai cunoscut, posteritatea a combinat ambele fraze în una singură – Piară coloniile decât principiile și a pus-o în seama Incoruptibilului. Se citează spre a arăta că nu trebuie să sacrificăm dreptatea în fața interesului.
I. Berg, Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre
ed. a II-a revizuită și adăugită, Ed. Științifică, București, 1969